Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zatím spotřeba plastových obalů stoupá. Maximálně se přejde na karton, zboží dnes kvůli marketingu obal potřebuje :-/

0 0
možnosti
Foto

pamatuju jak jsem chodila pro mléko s bandaskou, tátovi pro pivo se džbánem, a do kornoutu ze starých novin mi paní prodavačka nasypala něco cukroví a bonbónků;-)

1 0
možnosti
VH

Jejda. Tak Vy jste někdy nejpozději v polovině 60. let chodila s bandaskou pro mléko? Pak to ve mně vyvolává neuctivou otázku: jak staré je Vaše prezentační foto?

0 0
možnosti
MS

Myslím si, že podceňujete obchodníky. Když jim půjde o kšeft, zvládnou všechny změny velmi rychle. V tomto je to obrovská výhoda oproti socialistické hospodárce. :-)

1 1
možnosti
Foto

Je vidět, že pan Stehlík zastává velmi zvláštní teorii, podle které si "podnikaví západní kapitalističtí obchodníci" dovezou do svých skladů v zázemích prodejen cisterny třeba minerální vody Mattoni a tam si ji hravě sami (aby ji mohli výhodně prodat) - budou plnit do papírových krabic.8-o

0 0
možnosti
IV

Mají šest let času, to by snad měli zvládnout.;-D

0 0
možnosti
IV

Já na mléko v konvičce pamatuju taky, muselo to být na konci šedesátých nebo spíš i v sedmdesátých letech.

0 0
možnosti
LH

U nás bylo mléko v konvích do r.1964 ( starý krám, pultový prodej).V r. 1964 byla otevřená nová samoobsluha ( postavená v akci Zet) a tím starý krám skončil.

Takže ono asi záleželo na každé obci ( či prodavačích v krámě) kdy přešli na nový prodej mléka.

1 0
možnosti
LH

A co kdyby soudruzi z Bruselu nařídili výrobcům, aby se omezilo kupování vzduchu ( velký sáček či krabička a v něm se na dně krčí 100 gramů něčeho) čili kupujeme zbytečně vzduch.

Zrovna tak nařídit výrobcům aby vyráběli kvalitní věci, které vydrží 10-20 let tak jako za komunistů.Dneska výrobky vydrží s bídou 7 let a musíte kupovat nové, protože to nejde opravit.A tak je potom potřeba více elektriky, vody, je více odpadu a hlavně více papíru na propagaci šmejdového zboží.A také více nafty pro kamiony, které vlastně pak ničí více silnice.

Takže čím kvalitnější zboží, tím se méně ničí příroda a životní prostředí.

0 0
možnosti
Foto

V Mlékárně byl velký hrnec s mlékem a zákazníkům se nalévalo do konviček válcovými odměrkami. Nákup se dával tašek a když už do obalu, tak do papírových pytlíků. Plasty jsou něco jako mobily. Dnešní mladí si bez nich život nedokážou představit, ale pamětníci vědí, že to jde.

1 0
možnosti
Foto

Tento způsob prodeje mléka si pane Bicero pamatuji ze svého dětství (a proto o něm v úvodu píšu).

0 0
možnosti
JT

J84o34s14e22f 46T23r63ö77g14l

29. 10. 2018 11:08

Těžaři ropy budou i nadále v pohodě, protože na produkci plastů se spotřebuje jen několik procent ropy, a na obaly opět jen malá část z těchto několika procent.

Tlak na bezplastovost přinese především vyšší produkci recyklovatelných plastů, což by mělo přinést jejich zlevnění. A samozřejmě zmíněný návrat k neplastovým tradičním materiálům. A předpokládám, že tu bude i trochu změna myšlení, zda opravdu vše potřebuju balit (ze zahrádky si svojí zeleninu také nebalím, donese se v košíku). A jestli se třeba nevyplatí větší balení (rodina sní 250 gramové máslo za 2-3 dny, klidně bych kupoval kilogramové).

0 0
možnosti
PK

P93a60v18e43l 44K51a38m47a25s

29. 10. 2018 10:45

Nahradit plasty papírem nebude žádná tragédie. Již dnes se ve velkém využívá. Obaly na mléko i džusy, na vejce, pečivo i uzeniny.

1 0
možnosti

Ovšem takový impregnovaný papír je z hlediska spotřebovaných surovin a energií zhruba nastejno s plastem. A mikroten je nejen méně náročný, ale také se snáz likviduje.

0 0
možnosti
Foto

K92a33r70e82l 66M45á78d47l20e

29. 10. 2018 10:27

Mám pochybnosti, že to soudruzi z Bruselu mají promyšlené tak, aby dokázali zodpovědět desítky pochybovačných dotazů, které člověka napadají. Asi jako s tím nereálným závazkem snižování emisí u aut.

0 0
možnosti

Proč by měli odpovídat? Na příkazy vrchnosti se neodpovídá, pouze se hlásí, když je hotovo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 19,14
  • Průměrná čtenost 1155x
Moje články s často zcela nezbytnou dávkou ironie jsou o věcech a událostech ze života kolem nás a nejen z jižní Moravy.  V minulosti jsem profesně působil v oborech reklamní grafiky a vědecké ilustrace. Nejsem členem žádné politické strany a ani hnutí - a protože je pokládám za zbytečné, od roku 2016 nechodím k žádným volbám. Podle osobní zkušenosti se řídím heslem: "Všechno zlé je k něčemu dobré". Nyní jsem důchodce (ročník 1949, Blíženec).